Asukas soitti raivoten, sillä hän ei ollut edellisenä viikonloppuna päässyt vuorollaan saunaan. Ovi oli ollut lukossa. Kohteessa toimii ovi sähkölukolla eli ovi on auki silloin, kun kiuas on päällä. Kyseessä oli välivuoro eli muilla oli saunavuoroja ennen ja jälkeen tämän asukkaan vuoron. Silloin pystyi hyvin päätellä, että luultavasti jonkun edellisen asukkaan vuoro oli mennyt pitkäksi ja hän oli lukinnut oven. Kun tarkastelin saunalistaa, huomasin kuitenkin, että edellisellä vuorolla ei kenelläkään ollut merkittyä vuoroa. Joku siis saunoi ilman lupaa. Näihin saunojiin törmätään aina välillä. Asukkaat katsovat listasta tyhjän välivuoron ja menevät silloin saunaan. Tämän takia osassa kiinteistöjä saunavuorolistoja ei pidetä esillä, jotta kukaan ei voisi hyödyntää tyhjiä vuoroja.

Kerroin asukkaalle, että nyt on ollut kyseessä joku, joka on saunonut ilman lupaa ja hän on lukinnut oven. Kehotin asukasta ensi kerralla koputtamaan oveen, jotta saunassa oleva henkilö tulisi pois ja asukas pääsisi saunaan omalla vuorollaan. Tämä ei asukkaalle sopinut. Tämä mieshenkilö sanoi, ettei koskaan voi tietää, mikä hullu sieltä hyökkää hänen kimppuunsa, jos hän menee oveen koputtelemaan. Niin… No eihän sitä voi tietää, mutta ei siinä oikein muu auta. Meidänkään päivystävä huoltomies ei voi tulla paikalle apuun. Kiinteistö ei maksa laskua, minkä syynä on ollut oveen koputtaminen.2.jpg

Asukas vaan jankkasi, että hän ei uskalla ottaa riskiä, että hänen kimppuunsa käydään. Eipä silloin ole vaihtoehtoa kuin vaihtaa saunavuoro toiseen, mutta milloin tahansa voi käydä niin, että jollain asukkaalla ajantaju katoaa ja vuoro menee pitkäksi. Ei sille oikein mitään voi. Ei sinne saunaan pääse muuten kuin keskustelemalla sen kanssa, joka siellä on. Me emme voi mitenkään selvittää jälkikäteen, kuka siellä on ollut. Mitään kameroita ei ole, joten saunojasta ei ole mitään tietoa. Asukas vaan jankkasi, ettei sellainen ole turvallista. Hän kysyi minulta, että otanko vastuun siitä, jos hänen kimppuunsa hyökätään. Mistä nämä ihmiset keksivät nämä jutut? Tietenkin mä otan vastuun siitä, jos jonkun kimppuun käydään. Tai sitten en. En voinut kuin todeta asukkaalle, että en kyllä ota mitään vastuuta, mutta asukkaan kannattaisi koputtaa sitä ovea.

Ei kai nyt yleensä ihmiset ensimmäisenä käy kimppuun, jos asiallisesti keskustelee? Jos ensi kerralla joku on saunomassa hänen vuorollaan, vaihdetaan vaikka vuoro sitten toiseen. Mä en voi sillä mitään, jos joku saunoo liian pitkään tai ilman lupaa eikä tätä henkilöä saada selville mitenkään ellei asukas juttele sen kanssa. Olipa taas ongelma. Onneksi asukas ei ole soitellut uudestaan, joten ilmeisesti hän on nyt päässyt saunomaan.